LAPORAN SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN KE 54 DAN HARI MALAYSIA KE 48.

 
Pada 26 september 2011, pihak Buletin Pra Universiti SMK Kuala Penyu telah menghadiri sambutan Hari Kemerdekaan dan hari Malaysia peringkat Parlimen P.177,Beaufort.Sambutan ini diadakan adalah untuk melambangkan visi Negara iaitu mewujudkan satu masyarakat yang bersatu - padu dan mempunyai semangat cintakan Negara Berpandukan Perlembagaan Negara dan Rukun Negara.Hal ini demikian sekaligus dapat mencerminkan rakyat Malaysia yang saling berkerjasama,bermaufakat,berdikari,berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa selaras dengan Moto kemerdekaan ke 54 “1 MALAYSIA TRANSFORMASI BERJAYA RAKYAT SEJAHTERA”.
Acara bermula sejak pukul 6.30 pagi dengan ketibaan kontinjen di tapak tamu lama Pekan Kuala Penyu.Para kontinjen sempat membuat persiapan akhir sebelum bergerak ke astaka utama.
Para kontinjen di ketuai oleh pasukan pancaragam seramai 16 orang dari Kem Lok Kawi dari Rejemen Askar Melayu Diraja (RAMAD).Seramai 41   kontinjen dari pelbagai jabatan,agensi kerajaan,badan Ngo,dan pelajar sekolah.
Pada pukul 7.00 ketibaan para dif-dif kehormat,dan 7.30 pagi pertandingan perbarisan dan lintas hormat di mulakan acara diteruskan dengan menaikan Jalur Gemilang diiringini Lagu Negaraku dan Lagu Sabah Tanah Airku.
Acara diserikan lagi dengan persembahan Deklimasi Sajak oleh En.Mohd.Zain Bin Hj.Daud.Persembahan deklimasi sajak baik tersebut dapat di hayati dan dirasai.
Mengikut pengamaan saya sambutan kali, ini dilopori oleh golongan muda seperti pelajar sekolah dan belia.Bak pepatah “pemuda tiang Negara, belia harapan Negara”
Dalam ucapan Timbalan Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan Masyarakat Datuk Seri Panglima Haji Lajim Menyeru agar rakyat berkerjasama dan berganding bahu dalam mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan Negara Malaysia,memupuk semangat setia kawan,selain menanam semangat toleransi antara kaum dengan memfokuskan semangat dan selogan “1 Malaysia”Beliau juga yakin melalui cara ini kita akan hidup aman damai dan membangun dengan jayanya di bawah satu bumbung langgit Malaysia sesuai dengan pepatah “Dimana Bumi Dipijak Disitu Langit Dijunjung”.
Yang amat Berhormat Panglima Haji Lajim bin Haji Ukin juga merasmikan Gimik perasmian 54 Biji belon keudara simbolik 54 tahun kemerdekaan yang telah kita kecapi.
Dalam sambutan kali ini penyampaian Anugerah Tokoh Merdeka kepada tiga orang yang telah memenuhi kretiria, serta penyampaian hadiah kepada pemenang pertandingan mewarna dan perbarisan.
Akhirulkalam, sesungguhnya nikmat kemerdekaan yang kita kecapi sekarang merupakan anugerah yang tidak ternilai,kemerdekaan sebuah Negara tidak dapat dinilai dengan wang ringgit,ianya terlalu mahal dan amat bermakna sekali terutamanya kepada generasi pasca kemerdekaan yang bakal memimpin Negara kita Malaysia.

26 SEPTEMBER 2011Disediakan oleh,                                                      
(MUHAMMAD ZAINUL ARIFFIN BIN AMRAN)
PRISEDEN BULETIN PRA UNIVERSITI
SMK KUALA PENYU.

No comments:

Post a Comment